En lørdag i litteraturens tegn #1

En lørdag i litteraturens tegn #1

Reportage fra BogForum i Bella Center, d. 7. november 2015
Af Mia Nikander

BogForum er en af de største events for bogentusiaster i Norden. Da jeg nu skulle til Sjælland selvsamme weekend, som dette års udgave løb af stablen, bestemte jeg mig for, at det var på tide at få det tjekket det ud. Alt, jeg kan sige, er, at på trods af at jeg kun kunne deltage lørdag og derfor gik glip af to hele dage af arrangementet, så var jeg på ingen måde skuffet, og denne ene dag gav mig mere end nok grunde til at ville deltage igen i 2016.

”Medbring frokost, så du ikke skal bruge irriterende mange penge på mad, i stedet for bøger” – ”Og en taske. Og gode sko, der er ikke mange steder at sidde ned!”

Sådan lød beskeden i et par tweets, efter at jeg havde annonceret, at jeg skulle på BogForum for første gang og derfor søgte råd fra folk, der havde været der før, for at være så godt forberedt som muligt. Jeg aftalte også at mødes med et par af dem, da jeg mente, at et par garvede BogForum-gængere kunne være gode at gå rundt sammen med.

Jeg fik undersøgt programmet for lørdagen, da dette var den eneste dag, jeg havde til rådighed. På deres hjemmeside var det heldigvis muligt at skræddersy sit eget program og gemme det. Jeg klikkede derfor på alle de foredrag, interview og debatter, jeg gerne ville se, kun for at konkludere, at jeg omkring kl. 13 ville være nødt til at have opdaget nøglen til menneskelig kloning eller tidsrejse. Der var i hvert fald 10 ting, som jeg gerne ville se, der alle havde start mellem 13:00 og 13:15. Jeg lod dem dog alligevel blive, fordi jeg mente, at jeg på dagen bedre kunne vurdere, hvad jeg havde mest lyst til at se.

Allerede da jeg trådte ind i Bella Center, syntes mine store forventninger at blive mødt: Hallen var enorm med over 100 mindre og større stande, så jeg bestemte mig for at udnytte, at kl. 10:00 ikke var det tidspunkt, hvor flest mennesker mødte op, og det derfor var ret nemt at skabe et overblik over, hvor de forskellige stande, forlag og scener befandt sig. Så ville jeg ikke skulle bruge så meget tid senere på at finde rundt og kunne derfor bevæge mig hurtigt mellem de indslag, jeg ville se. I løbet af denne proces fik jeg da også kigget på det store bogudvalg, de forskellige forlag havde bragt med sig, og sukket dybt over, at hverken min konto eller ryg på nogen måde ville kunne holde til et indkøb af den kaliber, jeg ønskede at foretage hos bl.a. Rosinante, Gyldendal og People’s Press.

Debat og dansk lyrik
For at varme mig selv op til dagen startede jeg med noget ”småt”: Kl. 10:30 afholdt Danmarks Biblioteker en debat, En sponsor til biblioteket!?, om støtte til biblioteker med Tom Ahlberg fra Søndag Aften, Christina Thiemer fra Politikens Boghal og Rasmus Nordkvist (Å) fra Folketinget som debattører.
Der blev talt livligt om, hvorvidt biblioteker fortsat skal være de kulturcentre, de er, om andre foreninger og organisationer kan overtage denne rolle, og om det er holdbart, at biblioteker søger støtte som en anden tigger for at opretholde deres funktion som kulturelle epicentre, eller om de skal til tænkes mere kommercielt. Thiemer og Nordkvist virkede især til at være meget uenige om, hvem der skulle udbyde kulturen: Hvor Thiemer mente, at biblioteker selv bør tage et ansvar, hvad angår at skaffe midler til forskellige arrangementer (meget forståeligt, da hun er fra Politikens Boghal), mente Nordkvist modsat, at dette ville være problematisk for de biblioteker, der ikke befinder sig i de større byer og derfor ikke har lige så nemt ved at skaffe private sponsorer, hvilket i sidste ende vil nedsætte adgangen til kultur i ”Udkantsdanmark”. Debatten endte da også uden nogen specifik konklusion.
Desværre led debatten lidt under, at Danske Bibliotekers stand befandt sig lige op ad den noget større Hvid Scene, hvor der, også kl. 10:30, skulle afholdes et lidt mere farverigt indslag: nemlig en samtale mellem ”pessimisten” og tv-produceren Ole Juncker og ”optimisten” og skønhedsguruen Ole Henriksen om deres fælles bog, Sådan får du Ole Henriksens hjerne. Henriksen gjorde sin entre til Pharrell Williams’ hit ”Happy” – et nummer, der er meget svært at ignorere, når det runger gennem Bella Center, og man selv sidder og overværer en debat, der foregår i et lidt lavere gear, end hvad Henriksen kunne diske op med.

Efterfølgende gik jeg over til DR Scenen for at se DRK og de danske digte, hvor Kåre V. Poulsen talte med eksperterne, Rosinante-redaktør Jacob Søndergaard og Gyldendal-redaktør Simon Pasternak om dansk lyrik og større danske digterpersonligheder. Knækprosa og formprosa blev diskuteret, og der blev givet eksempler fra forskellige danske digtere såsom Vita Andersen, Michael Strunge og Naja Marie Aidt, alle fornemt oplæst af Tore Leifer. Ved hvert af eksemplerne blev digterens navn udeladt for at give både eksperterne og publikum en chance for at gætte, hvem der havde skrevet det, og om det var skrevet før eller efter 1990. Efter svarene var blevet givet, tonede digteren op på lærredet bag de tre mænd og læste sit eget digt højt, flere af dem tydeligvis fra DRs egne arkiver. Der var endda bogpræmier på spil til de tilskuere, som kunne gætte den digter, der blev diskuteret.

Det var yderst underholdende at overvære, specielt da eksperterne skulle give deres gæt på et Aidt-digt, hvor Pasternak efter afsløringen måtte tage sig grinende og lidt forlegent til hovedet, fordi lige præcis dét digt – som han netop havde gættet forkert på – var i en samling, som han selv havde været med til at redigere og udgive, til stor morskab for alle i salen.

Forfatterafbud og bussemænd
For at kunne få ro til at spise frokost begav jeg mig mod Lyttesalonen for at kunne sætte mig ned og desuden se et indslag, som jeg var blevet anbefalet: præsentation og oplæsning fra børnebogen Bussemændenes rekordbog af Bjarke S. Larsen og Nicole B. Rødtnes. Den største fordom, jeg havde haft, før jeg tog på BogForum, og nok også hvad der de andre år har afholdt mig fra at deltage, var, at mange af foredragene og interviewene ville være ens og hovedsageligt henvende sig til et akademisk anlagt publikum, hvilket ville give mig en meget ensporet oplevelse.

Her blev denne fordom kastet til jorden og trampet godt og grundigt ned, for Larsen og Rødtnes leverede et morsomt indslag med oplæsning fra deres bog og ”demonstrationer” af, hvorledes man selv kan blive en fremragende næsepiller. Jeg har måske ikke været målgruppen for denne bog, men ikke desto mindre så jeg, hvor stor begejstring forfatterne vakte hos de børn, der også sad i Lyttesalonen og vekslede mellem at måbe og grine højt. Det var imponerende, hvor meget de fangede børnenes – og min – opmærksomhed gennem hele deres præsentation.
Så hvis nogen læsere er bekymrede for, om det er et sted, de kan slæbe venner eller familie hen, kan jeg allerede her sige, at der vil være noget for alle på BogForum.

Efterhånden var Bella Center blevet fyldt godt op, og det tog længere tid at bevæge sig fra den ene ende af hallen til den anden. Det er da heller ikke noget under, når man tænker på, hvilke store navne der var sat til at deltage i år, som f.eks. Jan Guillou, Morten Sabroe, Linse Kessler og Lene Kaaberbøl.
Der syntes dog at være et ærgerligt tema, der gik igen over weekenden: aflysninger af nogle af de helt store navne som Liza Marklund og David Lagercrantz, samt Margit Sandemo, der aflyste fredag eftermiddag, mindre end 24 timer inden sit besøg på BogForum for at møde sine læsere og signere bøger, grundet pludselig sygdom. Dette var til stor ærgrelse for flere af hendes fans, men langt størstedelen af dem viste også forståelse for situationen, og heldigvis var kl. 14:00, hvor Sandemo skulle have været på, et af de tidspunkter i programmet, hvor der var flest indslag at vælge mellem.

Sidst på dagen nåede jeg at se fire indslag mere, inden jeg forlod BogForum for i år. Læserne må dog vente spændt til næste uge med at læse om da jeg mødte Caitlin Moran, min snak med den aarhusianske forfatter Anna Dyhr Lorenzen og meget mere fra min dag på Bella Center.