Jostein Gaarder og klimaet i bakspejlet

Jostein Gaarder og klimaet i bakspejlet

Jostein Gaarder og klimaet i bakspejlet

Reportage fra Et brev til fremtiden – oplev Jostein Gaarder på Dokk1, d. 14. juni. 2023

Af Jasmin Hansen.

Fotograf: Jasmin Hansen

Hvem er bogens læsere? Hvad er bogens genre? Og hvordan er det egentlig at se klimakrisen i bakspejlet? Alle disse spørgsmål og meget mere kom den norske forfatter, Jostein Gaarder, ind på i løbet af sit foredrag, hvor han med begejstring i stemmen gav publikum et indblik i sin helt nye bog, Et brev til fremtiden.

Dørene er kun lige åbnet, men alligevel er de første to rækker i lokalet allerede fyldt op. En begejstret hvisken spreder sig i salen, mens jeg bevæger mig ind i lokalet med menneskestrømmen. I loftet hænger der gule, orange og hvide papirlamper i LiteratureXchanges farver. På scenen er to gule stole sat frem, og henne i hjørnet sætter en bibliotekar vand frem til dagens to gæster; forfatteren Jostein Gaarder og kulturredaktøren ved Kristeligt Dagblad, Micheal Bach Henrichsen.

Mange forbinder navnet Jostein Gaarder med Sofies Verden. Det er trods alt den bog, den norske forfatter er mest kendt for. Alligevel er jeg mere bekendt med hans nyeste bog, Et brev til fremtiden, som jeg anmeldte på denne hjemmeside i februar. Det er også derfor, jeg er her i dag – fordi jeg anmeldte bogen, og fordi forlaget var så venligt at give mig en billet til foredraget på baggrund af anmeldelsen.

Et sandt Xchange

Der er ingen tvivl om, at Jostein Gaarder er en ældre mand. Hans briller, hvide skæg og vigende hårgrænse gør det tydeligt fra første blik. Trods det er han fyldt med liv og passion, når han taler. Hans stemme svinger op og ned alt efter, hvor begejstret han bliver i løbet af samtalen. Håndgestusser og kropssprog når helt ud til publikum og drager mit blik mod ham. Han er en mand, der er svær at ignorere. Og selv om at foredraget er på norsk, har han salen i sin hule hånd. Jeg må indrømme, at da jeg første trådte ind i salen, var jeg lidt bekymret over det. Altså det, at foredraget var på norsk. Mit kendskab til norsk er intet andet end et par tekster fra studiet, så jeg var lidt i tvivl om, hvor meget jeg ville få med. Heldigvis, selv om det lige tager et par minutter at vænne sig til sproget, gør sprogbarrieren ikke så meget. 

Gaarder er god til at inddrage publikum, til at tale tydeligt og klart og til at navigere i sprogforskellene. I tilfælde, hvor det norske adskiller sig for meget fra dansk, beder han Henrichsen om at oversætte, eller også gentager han sig selv på engelsk. I visse tilfælde bryder publikum ind for at hjælpe med at oversætte et ord eller to, og således sker der et rigtigt Xchange af sprog under foredraget. Samtidig er det også fedt at høre Gaarder læse op på bogens originalsprog. Selv med mit begrænsede kendskab til norsk, kan jeg nyde hans sprogs unikke klang og prissætte originalen. Yderligere får det norske mig til at føle mig tættere på vores nabolands kultur og får i sandhed LiteraturXchange til at leve op til sit navn.

Meget mere end klima

Det er ikke kun kultur og sprog, Gaarder sætter fokus på. Klimaet er ligesom i hans bog en væsentlig del af debatten. I løbet af foredraget kommer Gaarder ind på, hvordan det er at se klimakrisen i bakspejlet, og hvad han selv gør for at modarbejde klimakrisen i sin dagligdag.  En af de aspekter, der især berørte mig, var Gaarders beretning om sin egen indstilling til klimakrisen. For ham er det vigtigt, at man ikke forholder sig negativt og opgivende til krisen. I stedet man må befinde sig et sted mellem optimisme og pessimisme, for derimellem ligger håbet, der er essentiel for, at vi kan klare krisen. Dette er en af de mange refleksioner, jeg tager med mig fra foredraget.

Dog bliver klimadebatten ikke kun diskuteret fra en politisk vinkel. Mange af Gaarders svar tager udgangspunkt i hans egen livshistorie, og han fyrer også ofte anekdoter af, der får publikum til at grine højlydt. Samtidig er Henrichsen gennem sine spørgsmål god til at få samtalen til at vende tilbage til bogen, og det er også især Henrichsens kommentarer, der giver mig en bedre forståelse af Gaarders forfatterskab. På den måde går jeg derfra med en bedre indsigt i Gaarders personlighed, forfatterskab og holdning til klimakrisen. Et brev til fremtiden – oplev Jostein Gaarder var således et fantastisk arrangement med en bred appel til både læsere af Gaarder, klimaaktivister og kulturelskere.